Beredskap

I de tre nødetatene er det operative og dyktige fagpersoner, planverk og samarbeidspartnere som sørger for vår daglige trygghet. Noen av tjenestene er regionale, som politi og ambulanse, mens andre er rene kommunetjenester. Dette er brann og legevakttjeneste.

Ved større kriser og uhell som de ordinære virksomhetene i kommunen ikke håndterer fullt ut, blir den kommunale beredskapsledelsen innkalt.

Ordfører og kommunedirektør leder den kommunale beredskapsledelsen. Kommunedirektøren leder det operative arbeidet med tanke på egen organisasjon, mens ordføreren har hovedansvaret for ekstern kriseinformasjon.

Egenberedskap - Hvor godt forberedt er du

Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere dem som ikke klarer seg uten hjelp i en krise. Hvis flere av oss er i stand til å ta vare på oss selv og dem rundt oss, vil Norges totalforsvar styrkes – altså summen av samfunnets ressurser for å forebygge og håndtere kriser og krig.

Hva kan skje? 
Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasjer og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss. 

Slike kriser kan gi store konsekvenser. Strømbrudd kan for eksempel føre til at vannet i springen, kloakksystemet, betalingsløsninger, internett, mobiltelefon og mulighet for matlaging ikke fungerer som normalt. 

Styrk din egenberedskap! 
God egenberedskap er en investering i trygghet for deg og dine nærmeste. Hvis du følger rådene i denne brosjyren, blir du bedre i stand til å håndtere alt fra små forstyrrelser i hverdagen til større kriser. I tillegg bidrar du til at myndighetene kan prioritere dem som trenger mest hjelp. 
Husk at noen forberedelser er mye bedre enn ingen!

Dere finner nye brosjyren fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) med råd om egenberedskap (PDF, 4 MB), en veiledning til en enkel kontroll (PDF, 529 kB) av om du er godt forberedt for en krise og en veileder til god egenberedskap i borettslag og sameier. (PDF, 2 MB)

Informasjon ved kriser
Søk informasjon fra myndighetenes kanaler og fra redaktørstyrte journalistiske medier som er underlagt Vær Varsom-plakaten og redaktørplakaten. NRK P1 er beredskapskanalen som skal sikre informasjon til publikum. Sauda kommune vil benytte kommunens hjemmeside for informasjon til publikum.

Utfall av elektronisk kommunikasjon!
Hvis vi skal være så uheldige at all form for elektronisk kommunikasjon (telefon, internett og radio) skal falle ut i Sauda, vil kommunen sette opp oppslagstavler på følgende steder:
•    Hellandsbygd kapell
•    Rådhusplassen
•    Saudasjøen kapell
•    Sauda skisenter, utenfor servicebygget
Her vil det til faste tidspunkt komme informasjon som er viktig for de som oppholder seg i kommunen.